Jiři Kočica – Trudna Diotima (engl. “Pregnant Diotima”)

Muzej-Museo Lapidarium

 sa zadovoljstvom Vas poziva na izložbu

 Jiři Kočica – Trudna Diotima (engl. “Pregnant Diotima”)

Otvorenje izložbe, uz prisustvo umjetnika

Galerija Rigo, petak 2. kolovoza 2024. u 21 sat.

Izložbu prati katalog s uvodnim esejom Vasje Nagy-Hofbauera.

Rigo-Kočica-B2-priprema_page-0001.jpg.2

Slovenski akademski kipar, crtač, pedagog i esejist predstavlja se ambijentalnom  instalacijom u čijem je središtu figura u prirodnoj veličini, dok je njezina naracija dijelom inspirirana  izlaganjem erotičkog nauka proročice Diotime iz Platonovog ‘Simpozija’. Teme antičke ljepote, božanske ljepote, ljubavi i besmrtnosti Jiři Kočica razmatra poput suvremenog znanstvenog laboratorija u kojem:

Na staklenim pločama/posudama leže kriške ljudske figure. One su umetnute u okvir laboratorijskog namještaja. Zbog materijala i njegove laboratorijske hladnoće, ovaj element se ne može zamijeniti za odlagalište posuda u menzi ili restoranu brze hrane. Ovaj je previše tehnološki usavršen i estetski industrijski pročišćen. Te kriške sadrže listiće od posebnog gela, na koje su zabilježeni otisci sekvenci ljudskog genoma. Na vrhu je postavljena glava, zapravo negativni otisak glave, koji formi daje identitet ljudskog tijela. Glava je klasicistički generička, čime se još više potvrđuje ljudska figura, dok su ispod nje kriške koje podsjećaju na slike snimanja magnetskom rezonancijom. Diotima je trudna /…/.“

Iz predgovora Vasje Nagy-Hofbauera

trudna_diotima_detajl_atelje_2017 (1)Detalj Trudne Diotime u ateljeu, 2017. © Jiři Kočica

Jiři Kočica (Slovenj Gradec, 1966.) je kipar i pisac, konceptualni umjetnik, teoretičar i predavač. Diplomirao je na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani (1991.) u klasi prof. Luja Vodopivca i prof. Tomaža Brejca. Na istoj akademiji završio je postdiplomski magistarski studij pod mentorstvom prof. Dušana Tršara (1993.). Radio je kao profesor u Srednjoj školi za aranžiranje (STrŠ) u Ljubljani i kao vanjski suradnik na Pedagoškom fakultetu u Mariboru (Odsjek za likovnu umjetnost). Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu. Zajedno sa suradnicima, 2003. godine, izvršio je opsežan projekt prenamjene i obnove bivšeg vojnog zatvora na Metelkovoj ulici u Ljubljani, pretvorivši ga u Celica Youth Hostel, za što su osvojili brojne nagrade. Autor je nekoliko javnih skulptura, od kojih se posebno ističe instalacija u Preglovom istraživačkom centru Kemijskog instituta u Ljubljani. Stručne tekstove o teoriji umjetnosti objavio je u nekoliko knjiga i stručnih časopisa. Nakon objave romana ‘Izvornik’ (Original), 2018. godine bio je nominiran za nagradu Kresnik. Tijekom svoje karijere bavio se i kustoskim radom. Od 2018. godine predaje više studijskih predmeta na Odjelu vizualnih umjetnosti i oblikovanja Univerze na Primorskem u Kopru.

trudna_proročica_gel_za_elektroforezu_3Dprint_2013 (1)Trudna proročica, gel za elektroforezu i analizu DNA, 3D print, 2012. © Jiři Kočica

Izložba je otvorena do 28. kolovoza 2024., može se razgledati od ponedjeljka do subote od 19 do 22 sata.

dr.sc. Jeriica Ziherl i Jiri Kočica 2, foto arhiva MML

dr.sc. Jeriica Ziherl i Jiri Kočica 2, foto arhiva MML

Jiri Kočica, foto arhiva MML

Jiri Kočica, foto arhiva MML

otvorenje izložbe, foto arhiva MML (3)

otvorenje izložbe, foto arhiva MML

otvorenje izložbe, foto arhiva MML 3

otvorenje izložbe, foto arhiva MML

postav izložbe, foto arhiva MML 2

postav izložbe, foto arhiva MML

postav izložbe, foto arhiva MML 5

postav izložbe, foto arhiva MML

postav izložbe, foto arhiva MML 4

postav izložbe, foto arhiva MML

postav izložbe, foto arhiva MML 3

postav izložbe, foto arhiva MML

Uz potporu Grada Novigrada–Cittanove, Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost i Turističke zajednice Novigrad-Cittanova.

unnamedist.žup.