15. međunarodni festival vizualnih umjetnosti – Arterija

MUZEJ-MUSEO LAPIDARIUM  I GALERIJA RIGO

21 – 28 / 9 / 2024

15. međunarodni festival vizualnih umjetnosti – Arterija

divino

Kustosice Jerica Ziherl, Sabina Oroshi

Ovogodišnji festival Arterija nosi naziv divino, igru riječi engleskog izraza za božanstveno (divine)  i hrvatske za vino. Možemo se pozvati i na Danteovu Božanstvenu komediju ili američku kultnu figuru drag scene Divine, no ostajemo u okvirima lokalnog miljea i vina, kao ploda vinove loze i jedne od najstarijih poljoprivrednih kultura.

Istra je poznata vinska regija, a uzgoj vinove loze seže od antičkih vremena naovamo, te predstavlja sastavni dio svakodnevnice. Tijekom stoljeća vino (vinova loza, grozd) nosilo je različite vizualne simbole, od plodnosti, društvenog statusa, do prosperiteta, prehrane i  božanstva. Uzmimo za primjer kameni ulomak iz muzejske zbirke Lapidarij, datiran u 4. – 5. stoljeće. Na prednjoj strani nalazi se prikaz loze s grozdovima, što u kršćanskoj ikonografiji  simbolizira ulogu vina u Evanđelju (Ivan, 15:1-6). Spomenimo i prepoznatljiv vinogradski krajobraz Istre, nastao mukotrpnim ljudskim radom, osjećajem za prostor i njegovo oblikovanje u skladu s prirodom koja ga okružuje.

Brojna su značenja i priče o lozama, grožđu, vinu, kao i zapisi u knjigama o njihovoj povijesti i sadašnjosti. Jedna od tih priča je i ova. Ona donosi višeslojnu temu kojom istovremeno, s jedne strane, konceptualiziramo etičke i estetske odnose spram “kulturi vina”, te s druge, postavlja  i neka pitanja: Kako se ovaj kulturni kapital može podijeliti sa suvremenim umjetnicima i njihovim raznolikim praksama? Kakav je naš odnos spram aktualnim društvenim, klimatskim, ekološkim i društvenim problemima? Mogu li se putem umjetničkih projekata sačuvati prirodna staništa? Ili, jednostavno, istražimo oblikovna rješenja koja slave ljepotu i baštinu vinske kulture.

Pozivamo sve koji vole i cijene divino, vizualnu umjetnost, glazbu i druge kreativne izričaje da nam se pridruže.

Sudjeluju: Barena Bianca, Tomislav Brajnović, Đanino Božić, Selin Davasse, Rui Miguel Leitão Ferreira, Sara Graorac, Hanakam & Schuller, Nuša Hauser, KID KIBLA, William Mackrell, Davor Sanvincenti, Agnese Sanvito i Dragana Sapanjoš.

 

PROGRAM

subota, 21/9, otvaranje festivala
Galerija  Rigo,u 16 sati

  • Sara Graorac

rado: vesela, radosna tinktura: bočice s biljnim lijekom, mješavina lokalnih samoniklih biljaka koje ‘podržavaju’ živčani sustav, koje umjetnica nudi posjetiteljima. U suradnji s Lizabetom Kocijančić i OPG MIRAI Aromatica

dijaspora (uvijek) nađe izlaz: tapecirani zid s fotografijama različitih rakija travarice.  Kao narodni lijek i tradicionalno piće u mnogim krajevima Balkana, travarica govori o starom vjerovanju da umiruje ono što raste u vašem dvorištu.

Sara Graorac prisutna je u galeriji do 23. rujna, od 18 do 20 sati.

Picture1.jpg.1      Picture2.jpg.2

Muzej Lapidarium, atrij, u 20 sati

  • Barena Bianca

Ribarenje bez riba: instalacija, gastronomski performans (na talijanskom i engleskom jeziku). Na velikom stolu nalazi se hrana koju publika  usporeno  jede. Venecijanski umjetnički dvojac ih navodi  da razmisle o ekološkim, društvenim, političkim i ekonomskim posljedicama izbora hrane. Publika sudjeluje u neobičnom obliku ribolova koji podiže svijest o hrani koju jedemo.   U suradnji s Leom Legac.

nedjelja, 22/9,  od 10 do 13 sati

  • Barena Bianca pozivaju sve zainteresirane na Piknik uz rijeku Mirnu (pješke, biciklom, autom).
  • Mjesto polaska: Autobusna stanica Novigrad, u 10 sati.

Il Trabaccolo

Naziv je inspiriran velikim, čvrstim venecijanskim čamcem koji se koristio za prelazak Jadrana i plovidbu otvorenim morem, s prva za ribolov, a zatim za trgovinu. Stoga je riječ o putovanju kolektiva Barena Bianca od Venecije do Novigrada. Sa sobom donose priče, okuse i mirise iz Venecijanske lagune, tražeći podudarnosti i na drugoj strani Jadrana. Kroz šetnju uz ušće rijeke Mirne i piknik na kojem ćemo zajedno kušati neke delicije i biljke iz obiju regija, otkrit ćemo kako te dvije strane mora niti nisu tako udaljene.

Picture3.jpg.3

Muzej Lapidarium, atrij, u 20 sati

  • Večernji koktel Bloody Barena

Nakon piknika, venecijanski dvojac poziva sve zainteresirane na Koktel, koji je ponešto drugačiji od klasičnog Bloody Mary koktela. Nadahnut je slanom boćatom vodom Venecijanske lagune, a mješavina je različitih ljekovitih trava i začina. Koktelom dominira domaći sok od Pomodoro nasone s poluotoka Cavallino i caklenjača (morska šparoga, lat. Salicornia).

JAVNA PREDAVANJA, PERFORMANSI, KONCERT:

ponedjeljak, 23/9, u 19 sati

Muzejski park

  • Peter Tomaž Dobrila: “Nadvojvoda Ivan, otac Meranova”

Prezentacija hibridne muzejske izložbe Nevidljivi Maribor o nadvojvodi Ivanu ( Johann, Erzeherzog von Österreich) iz dinastije Habsburgovaca koji je bio ’vjeran svemu starome, ali i otvoren prema novome’. Izložba je rađena u suradnji s Fakultetom za poljoprivredu i bio sistemske znanosti Sveučilišta Maribor.

Picture4.jpg.4

Leopold Kupelwieser, Nadvojvoda Ivan, 1828. ulje na platnu. Neue Galerie Graz Universalmuseum Joanneum, inv. št. I/2184. Foto: N. Lackner © UMJ. AI generated: KIBLA2LAB.

utorak, 24/9, u 19 sati

Muzejski park

  • Markus Hanakam&Roswitha Schuller: “O Grottou”

Digitalni trompe-l’œil, u glavnoj ulozi voda koja govori. Citiraju se stihovi iz Ovidijeve epske pjesme Fasti, s naglaskom na scenu Egerije, vodene nimfe koja služi kao žena savjetnica i na kraju se pretvara u izvor. Video uradak kao razigran komentar na često anonimnu estetiku YouTubea. Projekt podupire Land Kärnten Kultur i Austrijski kulturni forum Zagreb.

Picture5.jpg.5

GROTTO, 3D – Animacija, 2022.

srijeda, 25/9, u 19 sati

Gradska lođa (Belvedere)

  • Selin Davasse: “Trajna rješenja (za privremene probleme)”

Satirična predstava o izmišljenim samoubilačkim pismima osoba iz svijeta umjetnosti. Nakon otvaranja skupne izložbe u jednom europskom gradu kod četiri osobe javlja se osjećaj praznine i pomisao na samoubojstvo. Svaka od osoba odgovara jednoj od tipologija samoubojstva Émilea Durkheima: umjetnik performansa s otvorenja [egoistično], umjetnik koji sudjeluje na izložbi [fatalističko], kustos izložbe [altruističko] i posjetitelj izložbe [anomijsko]. Navedeni uzimaju olovku i papir i vraćaju se na mjesto izložbe da napišu svoje posljednje zbogom. Tko preživi? Tko umire? A tko nam govori tu priču?

Picture6.jpg.6

četvrtak, 26/9, u 19 sati

Muzejski park

  • Sabina Oroshi: “Prehrambene veze”

Prehrana, osjetilni, osnovni i svakodnevni društveni medij, može se koristiti u umjetničkim i inim praksama kao sredstvo za podizanje svijesti o ekološkim problemima, odnosima između ljudskih i neljudskih bića. Spomenut će se i tema “Može li hrana biti umjetnost?”, koja istražuje ispreplitanja gastronomije, estetike i odgovornosti prema okolišu. Navode se primjeri kreativnih pristupa dobre prakse o održivom globalnom društvu utemeljenom na poštovanju prirode i  univerzalnih prava čovjeka.

Picture7.jpg.7

petak, 27/9, u 19 sati

Muzejski park

  • Koncert, dark Jazz

Nhau: Vetva (Iz monologa u dijalog)

Vetva je značila monolog, introspekciju, puštanje glasa, razotkrivanje. Značila je i znači tajnu, a znači i vječnu inspiraciju. Bila je, ostala je i diše, kao temelj intime i novi početak odnosa. “Dijalozi” znače izazov potaknut ohrabrenjem, oslanjaju se na intuiciju. Sugovornici nespremno dočekuju temu razgovora, na nju reagiraju s fizičke distance, reakcijom na zvuk i iskustva našeg odnosa. U nekim su slučajevima ti odnosi bliski, u nekim jedva dotaknuti, u nekim delikatni, negdje i konfliktni. Namjera je zvukom ogoliti komunikaciju, približiti se jedan drugom. Jedan na jedan. “Dialogue 01- The Dinner” otvara ciklus i dijelom je koncertnog programa.

Picture8.jpg.8

Fotografija “Let Me Tell You Something”: Đani Celija za Nhau “The Dialogues”

subota, 28/9, u 19 sati

Muzejski park

  • Dragana Sapanjoš “Oblikovanje etiketa za vinariju Ghira” & Damir Mihelić i prezentacija Ghira:

Suradnja dvoje Novigrađana: vinara i suvremene umjetnice. Za svaku od Damirovih vrsta vina – Šćuču, Kalamitu, Maneru, Torturu i Tempeštu – je Dragana napravila posebnu etiketu koja na vrlo jednostavan način otkriva priču iza svakog od tih vina.

Picture9.jpg.9  Picture10.png.10

     *Divino izložba umjetnika s Divino rezidencije
Muzej – Museo Lapidarium, u 20 sati

Izlažu se novonastala djela od Tomislava Brajnovića, Đanina Božića, Ruia Miguel Leitão Ferreira, Markusa Hanakama i Roswithe Schuller, Williama Mackrella, Davora Sanvincentija, Dragane Sapanjoš i Agnese Sanvito.

Picture11.jpg.11

William Macrell, Božanstveno Vino (naziv ruža za usne), 2024, detalj instalacije u izradi

Picture12.jpg.12

Đanino Božić, Što učiniti kad mi žena razbije čašu za vino, 2024, detalj instalacije u izradi

Picture13

Tomislav Brajnović, Kraljevsko vjenčanje, (foto Marko Ercegović 2022), detalj instalacije u nastajanju

Picture14

Hanakam & Schuller

IMG_20240916_095726_971.jpg.1

Rui Miguel Leitão Ferreira

Picture16

Picture17

Agnese Sanvito

Picture18

Dragana Sapanjoš

letak_Arterija (1)

 

Arterija festival omogućen je sredstvima Grada Novigrada-Cittanove, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije – Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i Turističke zajednice Grada Novigrada-Cittanove.

 grad.novigrad ist.žup. ministarstvo.logo turističkaimages (1)